Terug naar Nieuws

Leerlingen gaan op plantenexpeditie

Gepubliceerd op: , door: OBS Westerschool
Leerlingen gaan op plantenexpeditie

Foto: IVN Noord
22 mei 2024 - 17:07

 

Meestal loop of fiets je gewoon voorbij aan al dat groen, maar wist je dat er in Groningen honderden soorten groeien en bloeien? IVN Natuureducatie laat groepen leerlingen van scholen in de gemeenten Eemsdelta, Westerwolde, Oldambt en Het Hogeland dit voorjaar kennismaken met de boeiende, bloeiende groene schoonheid om ons heen. Ze gaan op plantenexpeditie! Vandaag mochten bovenbouwleerlingen van de OBS Westerschool uit Bellingwolde het spits afbijten in het Ruiten Aa-gebied bij Sellingen. 

 

Planten zijn fascinerend
Sommige planten groeien in een jaar tijd meer dan een meter, hebben geurige bloemen en familie over de hele wereld. Anderen hebben trucs om te overleven. Bijvoorbeeld om niet opgegeten te worden. Of om zich te beschermen tegen de hitte en kou. Om hun zaden te verspreiden, krijgen ze hulp van dieren of ze gebruiken wind en water. Planten zijn fascinerend! Om leerlingen mee te nemen in deze wondere wereld en ze te laten ontdekken hoe planten dit allemaal doen, gaan we met ze op expeditie en laten we ze zelf groene ontdekkingen doen.

Kijken, voelen, koken, proeven, zingen
Natuurgids van IVN Guido Lek en vrijwilligers van deze organisatie begeleiden de expedities. Vandaag gingen de kinderen op zoek naar eetbare planten en natuurlijk mochten ze ook wat proeven. Zoals zuring, dat volgens een paar leerlingen naar zure matten smaakt. En reukgras? Dat smaakt naar toffee! Wildplukker Brenda Stavast van het “Wilde Wezen” was ook aanwezig en zij liet de kinderen ervaren dat je brandnetels gewoon aan kunt raken, als je ze van onderen vastpakt. Vervolgens mochten ze hun creativiteit de vrije loop laten tijdens het tekenen en drukken van natuurkunst. ‘Dat kinderen zo nieuwsgierig, geïnteresseerd en enthousiast reageren op zoiets ogenschijnlijk saais als een plantje blijft me verrassen,’ aldus Guido. 

De wereld leren begrijpen
Jonge kinderen staan van nature in verbinding met de natuur vanwege hun nieuwsgierigheid naar alles dat groeit en bloeit. Kinderen spelen echter steeds minder buiten en ook op school brengen ze een groot deel van hun tijd binnen door. IVN vindt dat elk kind het recht heeft om met natuur in contact te komen. Dit maakt ze creatiever, gezonder en socialer. Door actief te zijn in de natuur, krijgen ze een beter begrip van de wereld om hen heen en leren ze van de natuur te houden. Deze plantenexpeditie is een van de projecten waarmee we dit proberen te bereiken.

Ingezonden door IVN*

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.

Avondvierdaagse met West!

Gepubliceerd door: OBS Westerschool
 Van 28 mei tot en met 31 mei 2024 vindt de 14e editie van de avondvierdaagse Vlagtwedde plaats. Natuurlijk is de Westerschool hier ook weer bij! 
 

Tip: Kinderpodcasts

Gepubliceerd door: OBS Westerschool
Daarom audioverhalen voor kinderen Een podcast in de klas luisteren is niet alleen leuk, maar ook ontzettend goed voor de taalontwikkeling bij kinderen. Ook thuis is het een zee…
 

OBS Westerschool

Directeur: Mischa Stolk

 

Hoofdweg 77
9695 AC Bellingwolde
0597-532374
obswesterschool@sooog.nl